Taciz ve Şiddete Karşı Destek Birimi
Taciz ve Şiddete Karşı Destek Biriminin oluşumu, görev ve yetkileri, çalışma usul ve esasları ile taciz ve şiddete ilişkin bildirim, şikâyet, destek süreci ve her türlü taciz ve şiddete karşı, Rektörlüğün denetiminde; hizmet içi eğitim, tedbir ve yaptırımların planlandığı programlar bütünüdür.
Dr.Öğr.Üyesi Sevda KESKİN Birim Yöneticisi Nilay BAHADIR
skeskin@pirireis.edu.tr nbahadir@pirireis.edu.tr
0216 581 0050 – 1330 0216 581 0050 – 1354
T.C.
PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ
TACİZ VE ŞİDDETE KARŞI DESTEK BİRİMİ YÖNERGESİ
(30.10.2024 tarih ve 2024/… Sayılı Üniversite Senatosunda kabul edilmiştir.)
Amaç
Madde 1 – (1) Bu Yönergenin amacı, Piri Reis Üniversitesi Taciz ve Şiddete Karşı Destek Biriminin oluşumu, görev ve yetkileri, çalışma usul ve esasları ile taciz ve şiddete ilişkin bildirim, şikâyet, destek süreci ve taciz ve şiddete karşı hizmet içi eğitim programlarının tabi olacağı kuralları belirlemektir.
(2) Bu düzenleme, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türk Ceza Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümleri ile İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi başta olmak üzere eşitlik ilkesi, vücut dokunulmazlığı, eğitim hakkı ve çalışma hakkına ilişkin konularda Türkiye Cumhuriyeti’nin imzaladığı tüm uluslararası antlaşmalar göz önünde tutularak yapılmıştır.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge, aşağıdaki konuları kapsar: a) Yer ve zaman sınırlaması olmaksızın, üniversite öğrencileri ve personelinin “iş ve eğitim, öğretim ilişkileri nedeniyle” bir arada bulundukları bütün durumlara uygulanır. Yönergede yer alan hükümler tüm üniversite bileşenlerine uygulanır. Ayrıca, Piri Reis Üniversitesi üniversite mekânları içinde veya dışında bir sözleşmeye dayalı olarak hizmet gören tüm özel kişi ve işletmelerin de bu yönergedeki ilkelere uygun davranması konusunda gerekli tedbirleri alır. Hem üniversite içinde meydana gelen olaylar hem de üniversite bileşenleri arasında, dışarıda meydana gelen ancak üniversite ortamına taşınan ya da akademik yaşama ve çalışma ortamına etkisi olan eylemleri kapsar.
- b) Taciz ve Şiddete Karşı Destek Biriminin yapısı, görevleri ve çalışma biçimini,
- c) Taciz ve Şiddete Karşı Destek Birimine yapılan başvuru ve değerlendirme süreçlerine ilişkin konuları kapsar.
Yasal Dayanak
Madde 3 – Bu Yönerge, eşitlik ilkesi, ayrımcılık yasağı, eğitim hakkı ve çalışma hakkına ilişkin olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde yer alan düzenlemeler başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin imzaladığı tüm uluslararası anlaşmalara, 2547 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4– Bu yönergede geçen;
- a) Birim: Piri Reis Üniversitesi Taciz ve Şiddete Karşı Destek Birimini,
- b) Rektör: Piri Reis Üniversitesi Rektörü’nü,
- c) Senato: Piri Reis Üniversitesi Senatosu’nu,
- d) Üniversite: Piri Reis Üniversitesi’ni
- e) Üniversite Birimleri: Piri Reis Üniversitesine bağlı enstitüleri, fakülteleri, meslek yüksek okulu, araştırma ve uygulama merkezlerini, idari birimleri, sosyal, kültürel ve spor merkezlerini,
- f) Üniversite Mensupları: Piri Reis Üniversitesi’nde ve bağlı birimlerde tam ve yarı zamanlı çalışmakta olan akademik ve idari personel ile öğrencilerini ifade eder.
TACİZ VE ŞİDDETE KARŞI DESTEK BİRİMİNİN ORGANLARI VE İŞLEYİŞ İLKELERİ
Taciz ve Şiddete Karşı Destek Biriminin Organları
Madde 5– Birimin organları şunlardır:
- a) Birim Koordinatörü
- b) Birim Kurulu
Birim Koordinatörü
Madde 6– Taciz ve Şiddete Karşı Destek Birimi Koordinatörü, Birim Kurulu üyeleri arasından Rektör tarafından atanır.
Birim Koordinatörünün Görevleri
Madde 7– Birim koordinatörünün görevleri şunlardır:
- a) Birim kurulunun gündemini hazırlamak ve raporların tutulmasını sağlamak,
- b) Üyeleri toplantıya çağırmak,
- c) Birimde görevli personelin görev dağılımını yapmak,
ç) Birime başvuru yapanlara hukuki ve psikolojik destek sağlayabilmesi için Üniversite birimleri ile işbirliği içinde çalışmak,
- d) Hakkında değerlendirme yapılan, karar alınan ve görüş verilen başvurularda gizlilik içinde çalışılması ve ilgili tüm bilgi ve belgelerin saklı tutulmasını gözetmek.
- e) Birimin yıllık bütçesiyle ilgili idari ve mali işleri yürütmek.
Birim Kurulu
Madde 8- (1) Taciz ve Şiddete Karşı Destek Birimi Kurulu Rektör tarafından önerilen ve görevlendirilen dokuz üyeden oluşur. Bu üyeler;
- i) En az biri hukuk fakültesinden olmak üzere üç öğretim üyesi;
- ii) Araştırma görevlilerinin kendi aralarından seçeceği bir temsilci,
iii) Öğrenci temsilcilerinin kendi aralarından seçeceği bir temsilci,
- iv) İşyeri Hekimi,
- v) Öğrenci Dekanı,
- vi) İşyeri Psikoloğu ve
vii) İdari Personelin kendi aralarından seçeceği bir temsilciden oluşur.
(2) Seçilecek idari Personel raportör olarak görev yapar.
(3) Taciz ve Şiddete Karşı Destek Birimi Kurul üyelerinin görev süresi üç (3) yıldır. Görev süresi biten bir üye yeniden görevlendirilebilir.
(4) Birimin akademik, teknik ve/veya idari personel ihtiyacının doğması durumunda, Birim Koordinatörünün önerisi üzerine 2547 sayılı kanunun 13 ncü maddesine uyarınca Rektör tarafından görevlendirme yapılır.
(5) Aşağıdaki hallerde Kurul üyeliği sona erer:
- i) Üyenin ölümü, yazılı istifa beyanı veya Üniversiteden ayrılması,
- ii) Üyenin görevine başladıktan sonra, Birimin amaçları ile bağdaşmayacak nitelikte kesinleşmiş adli ve/veya idari bir ceza alması,
iii) Bir takvim yılı içinde, izinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düşer ve yerine aynı nitelikte yeni bir üye seçilir. Kurul üyeliğinin düşmesi Rektör onayının ilgiliye tebliği ile yürürlüğe girer.
Birim Kurulunun Görevleri
Madde 9– Birim Kurulunun görevleri şunlardır:
- a) Birim Kurulu her türlü taciz, saldırı, istismar, toplumsal cinsiyete dayalı her türlü şiddet ve misilleme iddialarını inceler. Bu iddiaları gündeme alıp almama yönünde karar verir.
- b) Birim Kurulu, şikayetçinin bilgisi dahilinde onarıcı adalete ilişkin çözümlerde bulunmaya karar verebilir.
- c) Birim Kurulu, Madde 2’de belirtilen durumlarla ilgili acil tedbirleri almak için yetkili organlarla işbirliği yapar.
d)Birim Kurulu, her türlü taciz ve toplumsal cinsiyete dayalı her türlü şiddet iddialarıyla ilgili bir suçun işlenip işlenmediğini saptamakla görevli olmayıp, soruşturulması uygun görülen olayları Rektörlüğe bildirilir. Rektörlük, taciz ve şiddet ile ilgili iddiaların soruşturmalarında, Birimle görüş alışverişinde bulunur ve atanacak soruşturmacıların toplumsal cinsiyet konusunda gerekli donanıma sahip kişilerden oluşmasına dikkat eder.
- e) Birim Kurulu, Üniversitede her türlü taciz, saldırı, istismar, toplumsal cinsiyete dayalı her türlü şiddete karşı farkındalık kazanılması için eğitim, tanıtım ve benzeri çalışmaları düzenler.
Bildirim ve Şikâyet
Madde 10 (1) Her türlü saldırı veya şiddete maruz kalan veya tanık olan bireyler, bu yönergedeki düzenlemelerin ihlal edildiğinden emin olmasalar dahi bildirim veya şikâyette bulunabilirler. Bu bildirim, idari amirlere, akademik danışmanlara ve Taciz ve Şiddete Karşı Destek Birimine şahsen yapılabilir.
(2) Bireyler, bildirim ve şikâyette bulunurken yukarıda sayılan mercilere başvurabilirler. İlgili merciler kendilerine gelen başvuruları Birime iletirler. Durumun kendi yetkisini aştığını veya yetki alanına girmediğini düşünen merci, başvuran kişiye Birim hakkında bilgi vermek ve yönlendirmek zorundadır.
İlkeler
Madde 11- (1) Destek ve arabuluculuk süreçlerinde ilgili taraflarla yapılan görüşme ve yazışmalar gizli tutulur. Bu işlemler ivedilik ve özen ilkeleri gözetilerek en etkin biçimde sürdürülüp sonuçlandırılır. Yetkililer yaptıkları her işlemle ilgili kayıt tutmak zorundadırlar.
(2) Yasal zorunluluklar dışında şikâyetçinin talebi olmadan hiçbir işlem başlatılamaz, başlatılmış olan işlemler durdurulamaz, işlemlere ara verilemez.
Destek Süreci
Madde 12- (1) Birim yetkilileri, üniversitenin akademik ve idari tüm birim yetkilileri her türlü taciz ya da şiddet içerikli davranışlara maruz kaldığını veya tanık olduğunu belirten kişileri başka bir koşul gözetmeksizin desteklerler.
(2) Birim destek sürecinde, şikâyette veya bildirimde bulunan kişiye, başvurabileceği hukuki ve fiili çözüm seçenekleri, bu seçeneklerde izlenen süreçleri, bu seçeneklerin her birinin yaratabileceği riskler ve alınması gereken önlemler anlatılır.
Hizmet İçi Eğitim Programları
Madde 13- Birim, idari ve akademik personele yönelik olarak, her türlü tacizin ve rahatsız edici cinsel içerikli davranışların engellenmesi bağlamında kişilerin haklarını öğrenmesi ve bu konuda bir bilinçlenmesi amacıyla, Piri Reis Üniversitesi İnsan Kaynakları Müdürlüğünün de görüşü alınarak yapılacak olan eğitim programına üniversitenin personelini ve yöneticileri katılmaya davet eder.
Yürürlükten Kaldırılan Düzenlemeler
Madde 14- 08.03.2023 Tarih ve 2023/04 Sayılı Üniversite Senatosunda kabul edilen “Cinsel Taciz ve Şiddete Karşi Destek Birimi Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 15– Bu Yönerge, Piri Reis Üniversitesi Yönetim Kurulunca kabul edilen tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 16– Bu Yönerge, Piri Reis Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.